Truskawkowa tarta na zimno z ciasteczkowym spodem!
wtorek, czerwca 16, 2020
4
ciasto
,
oreo
,
przepis
,
tarta na zimno
,
tarta oreo
,
tarta truskawkowa
,
truskawki
,
wypieki
Do zrobienia tarty zainspirowała mnie Sugarlady, która słynie z genialnych wyrobów cukierniczych! Dlatego postanowiłem, że zrobię tarte według jej przepisu, aczkolwiek pozamieniałem kilka składników pode mnie :)
Spód ciasta robimy ze zmiksowanych ciasteczek oreo wraz z roztopionym masłem, wszystko ze sobą mieszamy następnie wykładamy całą masę do naczynia. Ja robię tarte! Masę truskawkową przygotowałem z częściowo mrożonych i świeżych truskawek, musimy przesmażyć je na patelni wraz z cukrem (ja użyłem ksylitor-zdrowsza wersja), kiedy z owoców zrobi się delikatna papka, dorzucam dwie wegańskie galaretki o smaku truskawkowym, pamiętając, aby wyłączyć ogień, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości.
Spód ciasta robimy ze zmiksowanych ciasteczek oreo wraz z roztopionym masłem, wszystko ze sobą mieszamy następnie wykładamy całą masę do naczynia. Ja robię tarte! Masę truskawkową przygotowałem z częściowo mrożonych i świeżych truskawek, musimy przesmażyć je na patelni wraz z cukrem (ja użyłem ksylitor-zdrowsza wersja), kiedy z owoców zrobi się delikatna papka, dorzucam dwie wegańskie galaretki o smaku truskawkowym, pamiętając, aby wyłączyć ogień, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości.
Po ostudzeniu blendujemy
owoce i mieszamy z ubita śmietaną kremówką, tak przygotowana masę
wykładamy na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy. Wstawiamy do
lodówki na całą noc, następnie dekorujemy ubitą śmietaną, kawałkami ciasteczek oraz truskawkami!
Pysznie i szybko!
Pysznie i szybko!
Składniki:
-dwa całe opakowania oreo (kilka ciasteczek do dekoracji)
-100g masła
-500g truskawek
-kilka świeżych truskawek do dekoracji
-⅓ szklanki cukru lub odrobina ksylitolu
-kilka kropel cytryny
-400ml śmietanki kremówki (100ml do dekoracji)
-dwa opakowania wegańskiej galaretki truskawkowej
-dwa całe opakowania oreo (kilka ciasteczek do dekoracji)
-100g masła
-500g truskawek
-kilka świeżych truskawek do dekoracji
-⅓ szklanki cukru lub odrobina ksylitolu
-kilka kropel cytryny
-400ml śmietanki kremówki (100ml do dekoracji)
-dwa opakowania wegańskiej galaretki truskawkowej
Mniam, mniam i jeszcze raz mniam! Jestem na tak 🙆
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i wykonanie, wygląda naprawdę dobrze!!
OdpowiedzUsuńhttps://milena-photos.blogspot.com/
Wygląda przepysznie dobrze że jest sezon truskawkowy to dziśaj spróbuje :)
OdpowiedzUsuń