Coś dla dyniowych miłośników. Pumpkin spice latte z dyniowymi muffinami! Dyniowy zawrót głowy
Przepis na kruszonkę:
- 100 g mąki pszenne
- 100 g cukru
- łyżeczka przyprawy korzennej
- 80 g masła, roztopionego
Dyniowe muffiny – składniki na 12 sztuk:
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonej przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 200g brązowego cukru
- 340 g puree z dyni
- 2 duże jajka
- 60 ml mleka
- jedno jabłko
Do dużego naczynia wrzucamy wszystkie mokre produkty i mieszamy w jednolitą masę, następnie dodajemy suche składniki oraz pokrojone jabłko w drobna kostkę.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasto, prawie do pełna. Z wierzchu posypać odłożoną wcześniej kruszonką, lekko ją przyklepać, by trzymała się ciasta.
Dyniowe muffiny z kruszonką piec w temperaturze 175ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić i udekorować sosem czekoladowym lub lukrem.
Przepis na syrop dyniowy:
- 150ml wody
- goździki
- anyż
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 150g puree z dyni
Do garnka wlewamy wodę oraz wszystkie przyprawy, gotujemy na małym ogniu około 10 minut, następnie wrzucamy puree z dyni i mieszamy aby całość połączyła się w syrop.