Czekoladowo - piernikowe brownie z suszonymi sliwkami! Moja propozycja ciasta na świąteczny stół.
PRZYGOTOWANIE:
Masło włożyć do rondelka, dodać przyprawę piernikową i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać obydwie czekolady połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować całość na gładką masę. Dodajemy mąkę i sól, zmiksować na jednolite ciasto, dodać posiekane śliwki (kilka sztuk zostawić do dekoracji) i wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do piekarnika. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Piec przez ok. 30 minut. Po przestudzeniu polać polewą (ja użyłem czekolady deserowej). Pokroić na porcje i udekorować śliwkami.
SKŁADNIKI:
- 200 g masła
- 1,5 łyżki przyprawy piernikowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g deserowej czekolady
- 3 jajka
- 270 g cukru lub miód
- 130 g mąki
- szczypta soli
- 150 g suszonych śliwek (pamiętaj o kilku do ozdoby)
Smacznego!