Jesienna tarta dyniowa z jabłkami i aromatem pomarańczowym. Zrobisz ją bez pieczenia
Przepis na spód tarty:
- pokruszone herbatniki (najlepiej zblendowane)
- 1 łyżeczka cynamonu
- roztopione masło 100g - forma 24cm (w zależności od wielkości formy zwiększamy gramaturę)
Po uformowaniu tarty odstawiamy na 30min do lodówki
Przepis na masę:
- jedna mała dynia
-2 kwaśne jabłka
-jedna łyżeczka cynamonu
-pół łyżeczki mielonego anyżu
-galaretka pomarańczowa (lub żelatyna wraz z wyciśniętym sokiem z pomarańczy)
-50g cukru brązowego
Dynie należy upiec w piekarniku, 180 stopni czas około 20 minut. Pieczemy aż dynia będzie miękka, następnie wydrążamy dynie i gotujemy wraz z pokrojonymi jabłkami, cukrem brązowym oraz przyprawami pod przykryciem. Na sam koniec dodajemy galaretkę pomarańczowa lub żelatynę z sokiem pomarańczowym, jest to niezbędne aby cala masa była ze sobą związana.
Po zblendowaniu wszystkiego wykładamy masę na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki na całą noc. Ozdabiamy bitą śmietaną i cynamonem :)