Strudel jabłkowy o smaku grzanego wina!

Strudel jabłkowy o smaku grzanego wina!

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania ciasta, na początku łączymy i mieszamy mokre składniki, a następnie dodajemy stopniowo składniki suche. Gdy uzyskamy gotowe ciasto... przekładamy do wcześniej wysmarowanej roztopionym masłem — szklanej miski i przykrywamy folią spożywczą bezpośrednio na ciasto. Odkładamy na godzinę i 10 minut.


Teraz możemy zając się nadzieniem, żurawinę namaczamy w rumie i pozostawiamy na chwilkę. Obieramy i kroimy jabłka (kostka, plastry — dowolność) doprawiamy przyprawami oraz cukrem. Dodajemy zblendowane biszkopty (około 2-3 garście), jeżeli macie kwaśne jabłka to sok z cytryny możecie pominąć. Nie zapomnijcie dorzucić namoczonej żurawiny😅


Ciasto lepiej podzielić na dwa kawałki i rozwałkować dwa osobne placki.Wałkujemy na lnianej ściereczce aby łatwiej było zawinąć. Im cieńsze, tym lepsze... możemy je rozciągać ;) Rozwałkowane ciasto skrapiamy roztopionym masłem i wykładamy nadzienie, formując średniej wielkości wałek. Całość zawijamy przez lnianą ściereczkę i smarujemy roztopionym masłem wierzch. Wstawiamy do piekarnika grzanie góra dól na około 15 minut temperatura 220 stopni 

Upieczone ciasto lukrujemy. 

_____________________________________________________________

Przepis na ciasto:
300 ml ciepłej wody
150 ml oleju
90 g cukru
120 g mąki ziemniaczanej
600 g mąki pszennej tortowej typu 450
szczypta soli
roztopione masło (do posmarowania)

Nadzienie:
1,2 kg kwaśnych jabłek
zmielone biszkopty (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
200g suszonej żurawiny
sok z cytryny – do smaku
cynamon, anyż, gałka muszkatołowa (według uznania)
cukier

 Składniki na dwa ciasta!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © King Of Temptations , Blogger