Strony

wtorek, 16 czerwca 2020

Truskawkowa tarta na zimno z ciasteczkowym spodem!


Do zrobienia tarty zainspirowała mnie Sugarlady, która słynie z genialnych wyrobów cukierniczych! Dlatego postanowiłem, że zrobię tarte według jej przepisu, aczkolwiek pozamieniałem kilka składników pode mnie :)

Spód ciasta robimy ze zmiksowanych ciasteczek oreo wraz z roztopionym masłem, wszystko ze sobą mieszamy następnie wykładamy całą masę do naczynia. Ja robię tarte! Masę truskawkową przygotowałem z częściowo mrożonych i świeżych truskawek, musimy przesmażyć je na patelni wraz z cukrem (ja użyłem ksylitor-zdrowsza wersja), kiedy z owoców zrobi się delikatna papka, dorzucam dwie wegańskie galaretki o smaku truskawkowym, pamiętając, aby wyłączyć ogień, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości.

Po ostudzeniu blendujemy owoce i mieszamy z ubita śmietaną kremówką, tak przygotowana masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy. Wstawiamy do lodówki na całą noc, następnie dekorujemy ubitą śmietaną, kawałkami ciasteczek oraz truskawkami!

Pysznie i szybko!


Składniki:

-dwa całe opakowania oreo (kilka ciasteczek do dekoracji)
-100g masła
 
-500g truskawek
-kilka świeżych truskawek do dekoracji
-⅓ szklanki cukru lub odrobina ksylitolu
-kilka kropel cytryny
-400ml śmietanki kremówki (100ml do dekoracji)
-dwa opakowania wegańskiej galaretki truskawkowej


4 komentarze:

  1. Mniam, mniam i jeszcze raz mniam! Jestem na tak 🙆

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł i wykonanie, wygląda naprawdę dobrze!!
    https://milena-photos.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie dobrze że jest sezon truskawkowy to dziśaj spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń