Pomarańczowy makowiec w białej polewie z czekolady
Pomarańczowy makowiec w białej polewie z czekolady!
SKŁADNIKI:
- masło 180g
- mąka pszenna 250g
- cukier 150g
- jajko 5 sztuk
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mleko 130ml
- mak suchy 150g
- cytryna 1 cytryna
- mieszanka ulubionych orzechów
- skórka pomarańczowa
- rodzynki
PRZYGOTOWANIE:
Na początku oddzielamy żółtka od białek, w osobnym naczyniu ubijamy żółtka z masłem oraz cukrem na jednolita masę. Dodajemy wszystkie suche składniki oraz orzechy, na samym końcu dodajemy mleko oraz sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy, następnie stopniowo dodajemy do masy ubite na sztywno białka, tę czynność należy zrobić drewnianą łyżką (nie mikserem) delikatnie mieszamy aby piana pozostała puszysta. Wylewamy masę do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia około 30 minut.
Kiedy ciasto ostygnie, polewamy czekolada białą i dekorujemy posiekanymi orzechami laskowymi i nerkowca.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz