Strony

czwartek, 16 grudnia 2021

Pomarańczowy makowiec w białej polewie z czekolady


 Pomarańczowy makowiec w białej polewie z czekolady!

 
SKŁADNIKI: 
  •  masło 180g
  • mąka pszenna 250g
  • cukier 150g
  • jajko 5 sztuk
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko 130ml
  • mak suchy 150g
  • cytryna 1 cytryna
  • mieszanka ulubionych orzechów
  • skórka pomarańczowa
  • rodzynki

 

 PRZYGOTOWANIE:

 Na początku oddzielamy żółtka od białek, w osobnym naczyniu ubijamy żółtka z masłem oraz cukrem na jednolita masę. Dodajemy wszystkie suche składniki oraz orzechy, na samym końcu dodajemy mleko oraz sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy, następnie stopniowo dodajemy do masy ubite na sztywno białka, tę czynność należy zrobić drewnianą łyżką (nie mikserem) delikatnie mieszamy aby piana pozostała puszysta. Wylewamy masę do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia około 30 minut.
Kiedy ciasto ostygnie, polewamy czekolada białą i dekorujemy posiekanymi orzechami laskowymi i nerkowca.

 

 SMACZNEGO!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz