PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przygotowania ciasta, na początku łączymy i mieszamy mokre składniki, a następnie dodajemy stopniowo składniki suche. Gdy uzyskamy gotowe ciasto... przekładamy do wcześniej wysmarowanej roztopionym masłem — szklanej miski i przykrywamy folią spożywczą bezpośrednio na ciasto. Odkładamy na godzinę i 10 minut.
Teraz możemy zając się
nadzieniem, żurawinę namaczamy w rumie i pozostawiamy na chwilkę.
Obieramy i kroimy jabłka (kostka, plastry — dowolność) doprawiamy
przyprawami oraz cukrem. Dodajemy zblendowane biszkopty (około 2-3 garście), jeżeli macie kwaśne jabłka to sok z
cytryny możecie pominąć. Nie zapomnijcie dorzucić namoczonej żurawiny😅
Ciasto lepiej podzielić na dwa kawałki i rozwałkować dwa osobne placki.Wałkujemy na lnianej ściereczce aby łatwiej było zawinąć. Im cieńsze, tym lepsze... możemy je rozciągać ;) Rozwałkowane ciasto skrapiamy roztopionym masłem i wykładamy nadzienie,
formując średniej wielkości wałek. Całość zawijamy przez lnianą
ściereczkę i smarujemy roztopionym masłem wierzch. Wstawiamy do
piekarnika grzanie góra dól na około 15 minut temperatura 220 stopni
Upieczone ciasto lukrujemy.
_____________________________________________________________
Przepis na ciasto:
300 ml ciepłej wody
150 ml oleju
90 g cukru
120 g mąki ziemniaczanej
600 g mąki pszennej tortowej typu 450
szczypta soli
roztopione masło (do posmarowania)
Nadzienie:
1,2 kg kwaśnych jabłek
zmielone biszkopty (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
200g suszonej żurawiny
sok z cytryny – do smaku
cynamon, anyż, gałka muszkatołowa (według uznania)
cukier
Składniki na dwa ciasta!