Strony

niedziela, 1 listopada 2020

Jesienna tarta dyniowa z jabłkami i aromatem pomarańczowym. Zrobisz ją bez pieczenia



Przepis na spód tarty:

- pokruszone herbatniki (najlepiej zblendowane)

- 1 łyżeczka cynamonu

- roztopione masło 100g - forma 24cm (w zależności od wielkości formy zwiększamy gramaturę) 

Po uformowaniu tarty odstawiamy na 30min do lodówki 


Przepis na masę:

- jedna mała dynia

-2 kwaśne jabłka

-jedna łyżeczka cynamonu

-pół łyżeczki mielonego anyżu

-galaretka pomarańczowa (lub żelatyna wraz z wyciśniętym sokiem z pomarańczy)

-50g cukru brązowego


Dynie należy upiec w piekarniku, 180 stopni czas około 20 minut. Pieczemy aż dynia będzie miękka, następnie wydrążamy dynie i gotujemy wraz z pokrojonymi jabłkami, cukrem brązowym oraz przyprawami pod przykryciem. Na sam koniec dodajemy galaretkę pomarańczowa lub żelatynę z sokiem pomarańczowym, jest to niezbędne aby cala masa była ze sobą związana. 

Po zblendowaniu wszystkiego wykładamy masę na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki na całą noc. Ozdabiamy bitą śmietaną i cynamonem :)