Kukurydziany chleb na mleku owsianym z ziarnami! Zobacz jaki jest prosty w przygotowaniu
Czego potrzebujesz:
- 200g maki pszennej
- 300g mąki kukurydzianej
- 15g świeżych drożdży
- 100g pestek słonecznika
- 100g siekanych orzechów nerkowca
- 80g pestek dyni
- 100g maku
- 400ml ciepłego mleka owsianego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
Wypiekam chleb w urządzeniu przeznaczonym do wypieku chleba, wagę ustawiam na 500g
oraz ciemniejszy kolor skórki, dzięki czemu jest bardziej chrupki. Czas
pieczenia to 55 minut, ale możecie również to zrobić w piekarniku w
foremce np. do keksu. Taki domowy chleb wytrzymuje swoją świeżość i chrupkość nawet do 7 dni, a smak jest nieporównywalny do pieczywa ze sklepu.
Ale smakowicie wygląda ten chlebek, muszę i ja spróbować taki zrobić:)
OdpowiedzUsuń