Coś dla dyniowych miłośników. Pumpkin spice latte z dyniowymi muffinami! Dyniowy zawrót głowy

Coś dla dyniowych miłośników. Pumpkin spice latte z dyniowymi muffinami! Dyniowy zawrót głowy


Przepis na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszenne
  • 100 g cukru
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • 80 g masła, roztopionego


Dyniowe muffiny – składniki na 12 sztuk:

  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonej przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 200g brązowego cukru 
  • 340 g puree z dyni
  • 2 duże jajka
  • 60 ml mleka
  • jedno jabłko

Do dużego naczynia wrzucamy wszystkie mokre produkty i mieszamy w jednolitą masę, następnie dodajemy suche składniki oraz pokrojone jabłko w drobna kostkę.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasto, prawie do pełna. Z wierzchu posypać odłożoną wcześniej kruszonką, lekko ją przyklepać, by trzymała się ciasta.
Dyniowe muffiny z kruszonką piec w temperaturze 175ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić i udekorować sosem czekoladowym lub lukrem.



Przepis na syrop dyniowy:

  • 150ml wody
  • goździki
  • anyż
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 150g puree z dyni


Do garnka wlewamy wodę oraz wszystkie przyprawy, gotujemy na małym ogniu około 10 minut, następnie wrzucamy puree z dyni i mieszamy aby całość połączyła się w syrop.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © King Of Temptations , Blogger