Strony

niedziela, 13 lutego 2022

Malinowe tiramisu z kislem na bazie czerwonego wina i lesnych owoców wg przepisu Magdy Gessler

Przygotowanie:

Wino wraz z cukrem gotujemy na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia) dodajemy rozpuszczoną w odrobinie ciepłego wina — mąkę ziemniaczaną i mieszając czekamy aż powstanie nam gęsty kisiel. Na samym końcu dodajemy mrożone owoce.

Żółtka wraz z cukrem i masłem ubijamy na jednolitą masę, następnie dodajemy twaróg i wszystko razem mieszamy.

Biszkopty namaczamy w ponczu z wina oraz malinówki (proporcje według uznania) Ciasteczka należy zgnieść, aby odprowadzić nadmiar płynu. Układamy warstwami i dekorujemy ;

      

Składniki na Krem:

  • 5 żółtek
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła 
  • 50 dag twarogu tłustego


Składniki na Kisiel z wina:

  • butelka dobrego słodkiego czerwonego wina
  • cukier (jeśli ktoś chce mega słodki kisiel)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jedno opakowanie mrożonych malin i leśnych owoców

 

Smacznego!